Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

ONDERZOEK NAAR NIEUWE BEHANDELING TRICHOTILLOMANIA

Trichotillomanie (TTM) is het drangmatig uittrekken van het eigen haar, waardoor zichtbare kale plekken ontstaan. Dit kan al het lichaamshaar betreffen, maar meestal gaat het om het hoofdhaar, wimpers en wenkbrauwen, of een combinatie daarvan. Het is een hardnekkige stoornis die lastig te behandelen is en waaraan vooral vrouwen lijden. Psychologe Joyce Maas van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoekt een nieuwe behandelmethode, waarvan ze goede verwachtingen heeft en zoekt daarvoor mensen met trichotillomanie.

Spanning en opluchting

Er is geen duidelijke oorzaak te vinden voor TTM. Patiënten krijgen een sterke drang tot haartrekken bij spanningen. Tijdens het haartrekken voelen de patiënten zich meestal opgelucht of ontspannen. Na het haartrekken krijgt de patiënt meestal spijt. Haartrekken gebeurt veelal automatisch en vaak tijdens activiteiten zoals bijvoorbeeld televisie kijken, telefoneren, lezen of autorijden. Ze schamen zich vaak voor de kale plekken en vinden het moeilijk om erover te praten.

Aanvullende joysticktherapie

De huidige aanpak met (cognitieve) gedragstherapie is succesvol, maar niet op de lange termijn: ongeveer zeventig procent valt terug. Onderzoekers veronderstellen dat automatische processen een belangrijke rol spelen bij het haartrekken. Deze automatische processen worden nog niet voldoende aangepakt in de huidige behandelingen. De nieuwe behandelmethode is gericht op het trainen van de automatische processen, waarbij patiënten een computertraining met een joystick krijgen die zich op deze automatische processen richt. De joysticktraining wordt gegeven als aanvulling op gedragstherapie. Een vergelijkbare therapie is zeer succesvol gebleken bij de behandeling van alcoholverslaafden: patiënten die de aanvullende joysticktherapie hadden gehad vielen significant minder vaak terug dan patiënten die deze training niet hadden gehad.

Behandeling

Bij een vergelijkbare stoornis, drangmatig huidkrabben (titillomanie), is al gevonden dat resultaten op de joysticktaak samenhingen met de ernst van de klachten. Het lijkt er dus op dat we iets belangrijks op het spoor zijn. De joysticktraining kan direct voor de standaardbehandeling plaatsvinden en duurt ongeveer een half uur per keer. We zoeken nu TTM patïënten die willen meewerken aan het onderzoek.

Proefpersonen

Joyce Maas is op zoek naar 75 vrouwelijke patiënten die lijden aan trichotillomanie, en mee willen werken aan het onderzoek. Interesse? Stuur dan een e-mail met je contact gegevens naar j.maas@psych.ru.nl

(Overgenomen van de website van de Radbout Universiteit te Nijmegen)

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.