Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Oorzaken van dunner wordend haar

 

hansdiks

Oorzaken van dunner wordend haar

 

 

Hans J.Diks, haarconsument

Dunner worden haar noemen ze met een moeilijk woord ook wel Telogeen Effluvium. Deze keer gaat de column van internetjournalist Hans J.Diks op beauty blog over Telogeen Effluvium.

Deze aandoening is bekend sinds 1961. Telogeen Effluvium kan zich over het hele lichaam voordoen. Het is een aandoening die zich heel langzaam manifesteert over een periode van enkele maanden. Het is niet altijd een permanente vorm van haaruitval maar als het haar terugkomt, kan dat ook weer enkele maanden duren.

De oorzaak

Alle haarzakjes doorlopen een cyclus van activiteiten. Van haargroei naar haaruitval. Dan komt de rustfase en weer de hergroei van het haar. De Telogene fase is de haaruitval en de rustfase. En daar zit het probleem. Normaal gesproken zitten ongeveer 90% van het haar in de Anagene fase (groeifase) en maar 10% in de Telogene fase. Als het percentage haren in de Telogene fase toeneemt, zal het haar dat groeit dus minder en dunner worden.

thinning-hair

Mogelijke oorzaken van Telogeen Effluvium

Er zijn vele mogelijke oorzaken van Telogene Effluvium. Meer voorkomende oorzaken zijn hieronder vermeld en sommige zijn nader toegelicht. .

 • Dieet tekortkomingen – zoals een gebrek aan vitaminen of mineralen en vooral ijzer
 • Crash dieet – verhongert haarzakjes van voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien
 • Hormonen / Zwangerschap / Bevalling – Abnormale hormoonspiegels bij vrouwen vooral tijdens en na de zwangerschap.
 • Koorts geïnduceerde alopecia – Hoge lichaamstemperatuur, als reactie op besmettelijke chronische ziekte, benadeelt delende cellen van de haarfollikel en ze reageren met verminderde activiteit
 • Ultraviolet (UV) straling – Lage dosis uitstraling kan een deel van de gevoelige haarfollikel vernietigen en de groei vertragen.
 • Acuut bloedverlies – Bloedverlies verhongert de haarzakjes van voedingsstoffen waardoor ze verminderde activiteit ontplooien.
 • Drugs – en overmatige inname van vitamine A
 • Hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie – Schildklier hormonen hebben een grote invloed op de haarfollikel activiteit
 • Neonatale Effluvium – Pasgeborenen kunnen diffuse haaruitval hebben in de eerste paar maanden van het leven
 • Extreme fysieke stress, zoals chirurgie – Chirurgie plaatst extreme fysieke en emotionele stress op het individu en kan leiden tot Telogeen Effluvium
 • Emotionele stress – Chronische emotionele stress of plotselinge shock kunnen een negatieve invloed hebben op de haarzakjes, hoewel het mechanisme waarmee het werkt niet bekend is
 • Ernstige ziekte – Ernstige acute of chronische ziekte zal de normale werking van het lichaam veranderen en dit kan een impact hebben op haarzakjes.

www.haarproblemen.nl door Hans J.Diks

Onafhankelijke en eerlijke voorlichting over alle haarproblemen

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
 • No products in the cart.