Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Pilot studie met Botox tegen haaruitval

Al eerder was bekend dat Botox, een middel dat geïnjecteerd wordt om rimpels te verminderen, ook in staat was om haaruitval te verminderen of wellicht weer meer haren te laten groeien. In eerste instantie ging men er echter van uit dat de kosten wellicht een belemmering konden zijn omdat Botox een duur middel is dat niet wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Bij rimpels ligt dit anders omdat er veel minder nodig is als bij het injecteren van de hele hoofdhuid.

Dus toch

Dr. Freund van het Crowninstituut in Ontario, Canada wilde toch weten in hoeverre Botox kon helpen om haarverlies te verminderen, te stoppen of weer hernieuwde haargroei te geven. Met de hulp van Allergan Inc., de fabrikant van Botox heeft hij een studie gedaan waarvan hier de resultaten.

De methode

Vijftig mannen tussen de 19 en 57 jaar namen aan de studie deel. De studie duurde 60 weken. Fase 1 duurde 12 weken waarna er nog 2 fases volgden van ieder 24 weken. De proefpersonen werden geïnjecteerd met 150 eenheden Botox. Deze 150 eenheden werden per 5 eenheden op 30 plaatsen in de spieren van de hoofdhuid geïnjecteerd.

De resultaten

Veertig mannen maakten de studie af dus 10 mannen haakten onderweg af. Bij deze 40 mannen werden geen bijwerkingen geconstateerd. Bij 75% werd een gunstig resultaat behaald. In de eerste 48 weken werd een toename van het aantal haren berekend van 18 %, eenzelfde resultaat als de studies van Propecia (finasteride). Ook was de haaruitval duidelijk verminderd.

Het waarom

Bekend is dat een kale huid strakker is als een behaarde huid en dat bij die huid daardoor de bloedtoevoer wat vertraagd is terwijl het DHT gehalte hoger is.( DHT – Dihydrotestosteron is de belangrijkste veroorzaken van erfelijke haaruitval). De werking van Botox is het verlammen van spieren. In dit geval dus de spieren in de hoofdhuid waardoor de bloedtoevoer weer kan toenemen.

Dat alleen kan het resultaat echter niet verklaren. Ook bekend is dat een vermindering van zuurstof door vernauwde bloedvaten een effect heeft op het DHT. Met weinig zuurstof gaat het DHT gehalte omhoog. Bij meer zuurstof gaat dat gehalte omlaag. Door de Botox neemt de bloedtoevoer dus toe en daarmee de zuurstof.

Wat nu?

Nu moeten we afwachten wat de fabrikant van Botox met deze studie gaat doen. Afwachten dus.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.