DHT, Jij en haaruitval

Zoals je wellicht heet de afgeleide van testosteron, een mannelijk hormoon,”Dihydrotestosteron” (DHT). Deze omzetting speelt in haast alle gevallen van haaruitval een hoofdrol. Nu is het niet zo dat je zonder DHT kan. DHT doet ook goede dingen.
Hoe wordt DHT gevormd
Je kan DHT zowel bij mannen als bij vrouwen vinden. DHT is een combinatie van testosteron en een enzym, 5 alpha reductase genaamd. Vouwen produceren normaal gesproken veel minder testosteron dan mannen en het vrouwelijk hormoon estrogeen vermindert het effect van testosteron bij vrouwen zodat ze niet of minder last hebben van verschijnselen die mannen tot man maken.
De vele gezichten van DHT
• DHT en de pubertijd. Tijdens de puberteit ondervinden jonge mannen veel veranderingen. Ze krijgen een diepere stem, meer gezichtshaar, ze worden zich meer bewust van hun sexe en ze ontwikkelen ook haar in de oksels en op de geslachtsorganen.
• DHT en de prostaat. De helft van alle mannen boven de 50 jaar krijgt een vergrote prostaat. Ook dit doet het DHT.
• DHT en de spieren. In tegenstelling tot wat men veelal denkt heeft DHT geen invloed op de spieren. Daarvoor is het originele testosteron nodig.
• DHT en lichaamshaar. DHT is niet alleen schuldig aan haaruitval op het bovenhoofd maar het is ook verantwoordelijk voor haargroei op andere plaatsen van het lichaam.

 

Door: Hans J. Diks