Hair loss in new moms can be particularly traumatic.

Postpartum haaruitval kan ernstig zijn en een grote impact hebben op nieuwe moeders, speciaal in een tijd dat vrouwen extra gevoelig

zijn en emotioneel kwetsbaar

Vandaag de dag heeft deze nieuwe moeder niet veel tijd om in een spiegel te kijken. Maar als de moeder van nog 2 kinderen toch even in de spiegel kijkt schrikt ze van de vrouw die ze ziet met dat dunne haar. “Ik ben niet langer een vrouw maar een mamma. Mijn jeugd is definitief voorbij en het zal nooit meer worden zoals vroeger”. . zoals ze zelf vertelt. Postpartum haaruitval, ook wel postpartum teleogeen efflivium genaamd, is haarverlies na de geboorte door plotselinge veranderingen in de hormoon spiegel. 

Voor sommige vrouwen is dat haarverlies niet zo belangrijk maar voor anderen, en dat zijn er velen, is het heel belangrijk. Het kan veel stress veroorzaken in die periode dat de vrouw al meer gevoelig is voor emotionele en psychologische veranderingen na de geboorte. 

Zij bemerkte het de extra haaruitval ongeveer 3 maanden na de geboorte van de tweede baby. De haarlijn was teruggetrokken en haar toch al dunne haar werd steeds nog dunner. Dat was duidelijk te zien aan de bredere scheiding in het haar. “Je kan dwars door mijn haar kijken”, zei ze.

Haaruitval bij vrouwen kan traumatisch zijn

Postpartum haaruitval begint meestal 3 tot 6 maanden na de geboorte en kan daarna nog wel zo,n 6 maanden duren, zegt Dr.Jeff Donovan, dermatoloog en president van de  Canadian Hair Loss Foundation. “Een niet zo ernstige haaruitval komt ook voor maar in 60 tot 70% is het duidelijk zichtbaar“, zegt Donovan. Hoe ons haar er uit ziet heeft veel te maken met ons zelfbewustzijn Vrouwen met haaruitval voelen zich minder aantrekkelijk en zijn minder zelfbewust, Zegt Donovan. Postpartum haaruitval laat zich zien als nieuwe moeders al stress hebben door het wennen aan een leven met een baby. Ook zijn ze dan vatbaar voor een postpartum depressie.  Een aantal van Donivan postpartum patiënten hebben zich voorbereid voor de mogelijke haaruitval maar ze blijven bang als ze toch haaruitval constateren. Er zijn ook vrouwen die erg bezorgd zijn over hun haaruitval en zelfs zo ver gaan om tijdelijk een haarwerk te gaan dragen.

Er eerlijk over zijn kan helpen

Postpartum haaruitval is een normaal en te verwachten proces. De haaruitval van voor de geboorte wordt weer normaal als de baby ongeveer 1 jaar is. Mocht dat niet het geval zijn dan kan het beste een dermatoloog geconsulteerd worden. In de tussentijd is het her beste om er open over te praten met familie en vrienden. (moeilijk, dat weet ik) Met de focus op de nieuwe baby wordt de moeder soms wat verwaarloost. Praten met andere moeders zal zeker helpen.

Nog meer publicaties van Huffpost Canada

Door: Nathalie Stechyson

Bron: Huff post Canada

Vertaling: Hans J. Diks