Artikelen van Hans J. Diks mogen gratis worden overgenomen mits o.v.v.
BRON:   www.haarproblemen.nl
0. logo-haarproblemen 
Eerlijk, onafhankelijk, betrouwbaar

Heb je iemand in de buurt, in de familie of in de kennissenkring met haarproblemen?

Ik zou het op prijs stellen als je mijn informatie dan wilt doorsturen. Je kan daar een ander mee helpen.


 

Robots en de toekomst van haartransplantaties

Terwijl de haartransplantaties de laatste10 jaren enorm zijn verbeterd zie ik, speciaal in de laatste, jaren een enorme toename van het gebruik van robots.  Vooral de Artas robot, in 2011 goedgekeurd door de FDA en meerdere nieuwe technieken zullen in de toekomst een haartransplantatie meer toegankelijk maken voor steeds meer mensen.

Artas robot

De robot aan het werk

Als je nieuwe technieken bekijkt is het belangrijk om de waarheid van de hype te onderscheiden. Om werkelijk te begrijpen wat de voordelen zijn van de Artas Robot is het noodzakelijk om de voordelen tegen de nadelen af te wegen.

Hoe werkt de Artas robot

De robot is een volledige FUE (follicle unit extraction) automaat die ontwikkeld is om het haartransplantatie proces te bespoedigen met behoud van de precisie die nodig is bij zulke kwetsbare follikels. De werking is gecomputeriseerd met een speciaal programma. In het donorgebied wordt als het ware een kaart geprojecteerd van waaruit de follikel units geoogst gaan worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een algoritme.

Een mechanische arm verwijderd dan de follicle units. Ofschoon de haartransplantatie arts uiteraard aanwezig is doe de robot al het werk. De arts kijkt toe.

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

  • Ook minder ervaren artsen kunnen er mee werken.
  • Met behulp van een camera en algoritmes is de robot heel precies.
  • De robot wordt niet moe. Artsen en medewerkers wel.

Artas Robot

Wat zijn de belangrijkste nadelen?

  • Op dit moment is de robot alleen verkrijgbaar met een 1 mm. punchnaald terwijl handmatig over het algemeen met een o,7 mm. naald wordt gewerkt.
  • Ook de kosten werken nadelig. De robot kost ongeveer $ 250.000,- waarbij er ook nog per punch, bijgehouden door een teller, moet worden betaald.
  • De kosten zullen zeker ook (deels) aan de patiënt worden doorberekent.
  • Omdat de robot volledig automatisch zijn werk doet en er veel minder menselijk handelen bij komt kijken kunnen ongetrainde of minder getrainde artsen verleid worden om dit deel van de behandeling toe te passen terwijl een hele haartransplantatie veel meer kennis vereist.

Conclusie

Ongetwijfeld zullen er meer haartransplantatie robots op de markt komen om de handelingen te automatiseren en te versnellen Maar dan moeten ze minstens dezelfde precisie als een ervaren chirurg met de hand kan doen. Iedere patiënt is anders en daarom is een grondige consultatie door de behandelend arts een belangrijk onderdeel van het succes van een haartransplantatie.  En daarvoor heb je dus ook  een ervaren chirurg nodig.

Bron:


 

hans

Hans J. Diks, Internet journalist (lid NVJ)

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt”(Diksy)MELDT JE AAN EN ONTVANG HET GRATIS E-BOEK “HOOFDZAKELIJK HAAR”

Gratis bij jouw aanmelding het boek HOOFDZAKELIJK HAAR ter waarde van € 19,95″

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en tips uit de haarwereld ?

Share This