Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

STRESS EN HAARUITVAL

Zoals iedere arts zal beamen is stress slecht voor het lichaam en geest. Ook het haar heeft te lijden onder stress. Aan stress gerelateerde haaruitval komt in meerdere varianten voor en treft zowel man als vrouw in alle leeftijden.


Waarom veroorzaakt stress haarverlies?

Om dat te begrijpen moeten we eerste bekijken wat stress is in biologische termen. Stress is een noodzakelijk deel van de menselijke weerstand. Het is onderdeel van de “vlucht of vecht” reactie die het lichaam klaarmaakt om een bedreiging het hoofd te bieden. Hierbij worden hormonen gevormd die cortisol, adrenaline en nor-adrenaline in de bloedstroom brengen. Deze natuurlijk gemaakte chemicaliën maken het lichaam meer alert en in staat om snel te handelen.


De tijden zijn veranderd
Vandaag de dag zijn er echter veel minder stressvolle situaties die kunnen worden opgelost met vechten of vluchten. Als de situatie die de stress tot gevolg heeft niet wordt opgelost worden die chemicaliën in het lichaam opgestapeld en wordt de stress van een handige biologische uitlaat een ongezonde toestand. Hoge concentraties van die chemicaliën kunnen de follikels in de hoofdhuid aantasten en op andere delen van het lichaam.


Wat kunnen zoal de gevolgen zijn?
Telogen Effluvium kan een van de oorzaken zijn van stress. Bij Teleogen Effluvium gaan meer haren tegelijk in de rustfase, de telogene fase van de haargroeicyclus.


Alopecia Areata. Ofschoon de juiste oorzaak hiervan nog niet bekend is wordt over het algemeen aangenomen dat ook stress invloed kan hebben op deze vorm van haaruitval.


Trichotillomania. Ofschoon we hier te maken hebben met een meer psychologisch probleem kan het ook veroorzaakt worden door stressvolle situaties en negatieve emoties. Voor het psychologische aspect zal eerst therapie zijn. Pas daarna kunnen de haarexperts aan het werk om te helpen de geleden schade te herstellen.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.