Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Telogeen haarverlies

De haarcyclus

Bij telogeen haarverlies is er een verstoring van de haargroeicyclus. Haar heeft een groeifase, de anagene fase van ongeveer 3 jaar. Dan komt de katagene fase, de overgang van groei naar rust die een paar weken duurt waarna de haren in de telogene fase belanden, de rustfase. Die fase duurt ongeveer 4 maanden en aan het einde van deze fase valt het haar uit. Ondertussen zijn er al weer andere haren opnieuw begonnen aan de anagene fase. Bij dieren werkt dat soms anders. Die zijn een tijdje in de rui waarbij de meeste haren tegelijk in de telogene fase belanden en uitvallen en ook weer allemaal tegelijk in de anagene fase kome, de groeifase.. Gelukkig voor ons mensen is dat niet zo want anders waren we iedere 3 tot 4 jaren tijdelijk kaal. Bij volwassenen is ongeveer 85% – 90% tegelijk in de anagene groeifase. Dat je ongeveer 100 haren per dag verliest is dus niet alarmerend.

De verstoring van de haarcyclus

Bij een verstoring in die haarcyclus kunnen er dus problemen ontstaan. De oorzaak kan liggen in diverse zaken zoals:

  • Schildklierproblemen
  • IJzergebrek
  • Bloedarmoede
  • Diverse geneesmiddelen

Hoe kan je het zien?

Telogeen haarverlies komt het meeste voor bij vrouwen tussen 30 en 50 jaar. Er treden geen kale plekken op maar de haaruitval is diffuus. Het haar over het hele hoofd wordt dunner, transparanter. Omdat de haaruitval geleidelijk gaat is het alleen te zien aan de haren die in de kam of borstel blijven zitten. Denk er wel aan dat ongeveer 100 haren verlies per dag normaal is.

Wat te doen

Een bezoek aan een dermatoloog is zeker aan te bevelen. Hij kan een zogenaamde haartrektest doen en die onder de microscoop bekijken. Ook kan hij een biopsie van de hoofdhuid doen. Onder plaatselijke verdoving wordt dan een stukje huid met haar verwijderd. Ook een bloedonderzoek kan bij de behandeling horen. Als de oorzaak is gevonden en kan worden weggenomen is herstel zeer wel mogelijk.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.