Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Toenemend haarverlies nu ook bij jongere vrouwen

  Toenemend haarverlies nu ook bij jongere vrouwen

 Hans J.Diks, haarconsument

“Wist u dat 1 op de 4 vrouwen last heeft van erfelijke haaruitval? Of wist u dat meer dan 30 miljoen vrouwen alleen al in de U.S.A. last hebben van haarverlies? In Europa zijn die cijfers nog onbekend maar ik denk niet dat die cijfers anders zullen zijn. Deze vrouwen zijn daardoor compleet verrast en ontwikkelen soms een schaamtegevoel en worden soms zelfs depressief. In onze op uiterlijk gefixeerde maatschappij is haar een belangrijk punt.

Haaruitval geaccepteerd?

Hoewel haaruitval bij mannen en de mogelijke oplossingen daarvoor veelal worden geaccepteerd is er pas sinds korte tijd begrip voor dames met dezelfde problemen in de haar- en schoonheidsindustrie. Dit is eigenlijk verbazingwekkend, in aanmerking genomen dat het haar een fundamentele rol speelt in een gemoedstoestand of een expressie in de persoonlijkheid van iemand is. Haar kan namelijk van een normale gebeurtenis iets speciaals maken of een favoriete outfit accentueren.

Haaruitval bij vrouwen.

Wanneer vrouwen hun haar beginnen kwijt te raken kunnen de gevolgen desastreus zijn. Vrouwelijk haarverlies verloopt niet op gelijke manier als bij mannen. Je ziet dan ook niet hetzelfde “mannelijke kaalheidpatroon” dat, zoals bekend, begint met dunner haar in de inhammen en op de kruin en terugtrekkend haar op de slapen. Bij vrouwen is het meer dunnend haar overal (diffuus) en wordt dientengevolge pas na jaren opgemerkt.

Hoe kunt u nu merken dat uw haar uitvalt?

Afhankelijk van hoe u uw haar wast kunnen er 100 haren per dag uitkomen. Dit valt binnen het normale haarverlies en er is geen aanleiding tot zorg. Wanneer dus haarverlies tussen de 50 en 100 haren per dag beperkt blijft dan wordt het haar gewoon vervangen door nieuw haar en blijft alles in evenwicht. Wanneer u uw haren ziet op uw kussensloop of in de douche lijkt het of u meer gevoelig wordt voor iedere nieuwe haar die u uitgevallen ziet. U focust zich er meer op en alleen al daardoor lijkt het erger dan het is. Het kan nog steeds een normale haaruitval zijn uit de haargroeicyclus.

haar 23

Alopecia Androgenetica.

Erfelijke haaruitval. Dit is genetisch bepaalde haaruitval. Het is de meest voorkomende soort haaruitval bij mannen maar nu ook bij vrouwen. Het wordt androgenetisch genoemd omdat vrouwen de genen voor haarverlies erven net als mannen. Dit wordt veroorzaakt door het samenkomen van androgenen, wat een mannelijk hormoon is, en de genen die we van beide kanten van onze bloedverwanten erven. Dit kan verbazend genoeg een groot percentage vrouwen treffen, vaak al in hun 20e of 30e jaar. Soms wordt dit verergerd of uitgelokt door wisselingen in de delicate balans van mannelijke en vrouwelijke hormonen die gestoord wordt door de stadia van de premenopauze. Wanneer dit gebeurt, kunnen vrouwen last krijgen van haar wat dunner wordt. Vaak wordt dit het meest gezien op de scheiding in het haar. Dat deel ziet er dan niet meer zo vol uit als eerder. Hoe het komt dat erfelijke haaruitval bij vrouwen nu meer voorkomt dan vroeger is nog niet goed vastgesteld. Een paar factoren echter spelen hierbij waarschijnlijk een rol:

  • De vrouw is in de jaren 60 de anticonceptiepil gaan gebruiken (hormonen).
  • De vrouw heeft nu ook dezelfde stress als de man.
  • Wat zat er (vroeger?) in ons eten? (hormonen)
  • Heeft de milieuvervuiling er wellicht iets mee te maken?
  • Wat gebeurt er met de medicijnen die nog niet uit ons drinkwater kunnen worden gefilterd?

Telogeen Effluvium.

De meeste mensen noemen dit gewoon Effluvium, wat ook uitvloeiing betekent. Het duidt op het natuurlijke proces van haarverlies. Dit zijn de kleine haartjes die u bemerkt wanneer u uw haar kamt, borstelt of wast. Dit maakt deel uit van de normale levenscyclus van uw haargroei. Het hoofdhaar groeit 3 of 4 jaar, dan gaat het in ruste gedurende 3 of 4 maanden en valt dan uit om plaats te maken voor hernieuwde haargroei die hun plaats inneemt. Dit proces kan versnellen door postnatale stress, zwangerschap, bloedarmoede, bloedverlies van menstruele cyclus of bepaalde medicijnen.

Alopecia Areata.

Dit is een auto-immuun gerelateerde ziekte die ook erfelijk is bepaald. Het is vaak herkenbaar door ronde plekken. Kan ook effect hebben op overige plaatsen van het lichaam zoals de benen, wenkbrauwen, wimpers enz. Typisch hierbij is dat het haar daar ook weer natuurlijk kan gaan groeien zonder behandeling.

Pseudo of follikel degeneratie.

Dit komt meer voor bij vrouwen met afrohaar die vaak het haar laten permanenten, ontkrullen en overige cosmetische behandelingen. Na jaren gebruik van verf en scherpe chemicaliën op de hoofdhuid kan het een negatief resultaat hebben op de haarfollikels diep in de hoofdhuid en het kan littekens geven en eventueel de haarfollikel losser maken.”

 

Auteur: Hans J.Diks, internetjournalist (lid NVJ)

 

 

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.