Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Toenemende haaruitval bij vrouwen

Door Hans J.Diks, haarconsument

rp_hansdiks-150x150111.jpg

Wist u dat 1 op de 4 vrouwen wereldwijd last heeft van haaruitval? Of wist u dat meer dan 30 miljoen vrouwen in de U.S.A. alleen al, last hebben van haaruitval? In Europa zullen die cijfers wel niet anders zijn.

Vrouwen volgen de mannen

Deze vrouwen zijn daardoor compleet verrast en ontwikkelen een schaamtegevoel en worden zelfs depressief. In onze, op uiterlijk gefixeerde, maatschappij is haar een belangrijk punt. Alhoewel haarverlies bij mannen en de mogelijke oplossingen daarvoor worden geaccepteerd, is er pas sinds korte tijd hetzelfde begrip in de haar en schoonheidsindustrie voor vrouwen.

Dit is eigenlijk verrassend, in aanmerking nemende dat het haar een fundamentele rol speelt in een gemoedstoestand of een uitdrukking in de persoonlijkheid van iemand. Haar kan namelijk van een normale gebeurtenis iets speciaals maken of een favoriete outfit benadrukken.

Vrouwelijk haarverlies ander dan bij mannen

Wanneer vrouwen hun haar beginnen te verliezen kunnen de resultaten desastreus zijn. Vrouwelijk haarverlies verloopt niet op dezelfde wijze als bij mannen. Je ziet dan niet hetzelfde “mannelijke kaalheidspatroon” dat, zoals bekend, begint met dunner wordend haar op de kruin en terugtredend haar op de slapen. Het is meer dunnend haar overal (diffuus) en wordt pas na jaren opgemerkt.

Wanneer is er sprake van haarverlies

Hoe kunt u nu merken dat uw haar uitvalt? Afhankelijk van hoe u uw haar wast kunnen er 100 haren per dag uitvallen. Dit valt binnen het normale haarverlies en er is geen reden tot bezorgdheid. Wanneer dus haarverlies tussen de 50 en 100 haren per dag beperkt blijft dan wordt het haar gewoon vervangen door nieuw haar en blijft alles in balans.Maar helaas, blijkt dit al te vaak niet zo te gaan. Om de zaken nog erger te maken: wanneer u uw haren ziet op uw kussensloop of in de douche lijkt het of u meer gevoelig wordt voor iedere nieuwe haar die u uitgevallen ziet. U focust zich er meer op en alleen al daardoor lijkt het erger.

De oorzaken

Alopecia Androgenetica.(Erfelijke haaruitval)
Dit is genetisch bepaalde haaruitval. Het is een vrij vaak voorkomende soort haaruitval bij vrouwen. Het wordt androgenetisch genoemd omdat vrouwen de genen voor haarverlies erven net als mannen.Dit wordt veroorzaakt door het samenkomen van androgenen, wat een mannelijk hormoon is, en de genen die we van beide kanten van de familie erven. Dit kan, verrassend genoeg, een groot percentage vrouwen treffen, vaak al in hun 20e of 30e jaar.
Soms wordt dit verergerd of uitgelokt door veranderingen in de delicate balans van mannelijke hormonen die gestoord worden door de stadia van de pre-menopauze. Wanneer dit gebeurt kunnen vrouwen last krijgen van haar wat dunner wordt, vaak wordt dit het meest gezien op de scheidende delen van het haar. Dat gedeelte ziet er niet meer zo vol uit als voorheen. Hoe het komt dat erfelijke haaruitval bij vrouwen nu meer voorkomt dan vroeger is nog niet goed vastgesteld. Een paar factoren echter spelen hierbij waarschijnlijk een rol:

  • De vrouw is in de jaren 60 de pil gaan gebruiken (hormonen).
  • De vrouw heeft nu ook evenveel stress als de man (emancipatie/adrenaline/hormonen).
  • Wat zat er (vroeger?) in ons voedsel? (hormonen)
  • Heeft de milieuvervuiling er wellicht iets mee te maken?

Telogene effluvium
De meeste mensen noemen dit gewoon effluvium, wat ook uitvloeiing betekent. Het refereert aan het natuurlijke proces van haarverlies. Dit zijn de kleine haartjes die u bemerkt wanneer u uw haar kamt, borstelt of wast. Dit maakt deel uit van de normale levenscyclus van uw haargroei. Het haar groeit 3 of 4 jaar op het hoofd, dan gaat het in rust voor 3 of 4 maanden en valt dan uit om plaats te maken voor nieuw haar die hun plaats inneemt. Dit proces kan verergeren door post-natale stress, zwangerschap, bloedarmoede, bloedverlies van menstruele cyclus of bepaalde medicijnen.

Alopecia Areata
Dit is een auto-immuun gerelateerde ziekte die genetisch is bepaald. Het is vaak herkenbaar door cirkelachtige plekken. Kan ook effect hebben op andere plekken van het lichaam zoals de benen, wenkbrauwen, wimpers enz. Typisch hierbij is dat het haar daar ook weer gewoon kan gaan groeien zonder behandeling.

Pseudo of follikel degeneratie
Dit komt meer voor bij vrouwen met afrohaar die vaak het haar laten permanenten, ontkrullen en andere cosmetische behandelingen. Na jaren gebruik van verf en scherpe chemicaliën op de hoofdhuid kan het een negatief effect hebben op de haar follikels diep in de hoofdhuid en het kan littekens geven en desnoods de haarfollikel losser maken.

Mogelijke oplossingen

Maar weinig vrouwen realiseren zich dat er diverse medicijnen en behandelingen zijn die de symptomen van deze verschrikkelijke haarziekten kunnen verminderen en zelfs elimineren. Denkt u dat u last heeft van een van bovenstaande ongemakken, ga dan eens langs een gespecialiseerde dermatoloog en laat u vertellen wat de oplossingen zouden kunnen zijn.

Bij een erfelijke haaruitval kan haartransplantatie een oplossing zijn maar stel uw verwachtingen hierbij niet te hoog.

U zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om een kale plek te maskeren met een haarwerk. De haarwerken vandaag de dag zijn zo ontworpen dat zij uw haarverlies prima kunnen verbergen. Het komt hier op neer dat dankzij onderzoek, medische behandelingen en de laatste vorderingen in haarwerk technieken u niet meer met haarverlies hoeft te leven.

Als laatste is er de cosmetiche haarverdikking. Minuscuul kleine vezeltjes, gemaakt van schapenhaar of synthetisch haar, geven het haar diret een dikker aanzien. Het voordeel is dat als het u niet bevalt de vezeltjes er direct weer kunnen worden uitgewassen.

Gratis onafhankelijke en objectieve nieuwsbrief door Hans J.Diks over meer dan 40 haarproblemen op:

https://www.haarproblemen.nl/

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.