Tractie alopecia

Tractie alopecia is een relatief veel voorkomende aandoening, maar meestal een geheel vermijdbare. Het wordt veroorzaakt door dat herhaaldelijk aan het haar wordt getrokken, meestal door het dragen van strakke extensies, paardestaarten, braids, of het vlechten van het haar.  Haarverlengingen zijn ook een veelvoorkomende oorzaak. 

Strakke kapsels

Alleen het dragen van strakke kapsels zo nu en dan, maken het veroorzaken van die problemen onwaarschijnlijk, maar als het iets is dat  je op een dagelijkse doet, bijvoorbeeld als je een balletdanseres of turnster bent, kan tractie alopecia eerder optreden. Het komt met name voor bij Afro-Caraibisch vrouwen, maar het kan ook andere etniciteiten overkomen.

Hoe bemerk je het?

Het kan een tijdje duren voor dat je het merkt en In de vroege stadia, kan tractie alopecia zich presenteren als kleine bultjes op de hoofdhuid. Roodheid, jeuk en pijn kunnen ook duiden op een te strak kapsel. Uiteindelijk,zal je gebroken haren beginnen te zien, meestal rond de haarlijn.

Er is ook nog goed nieuws

En dan nu het goede nieuws. Als het vroeg wordt bemerkt kan tractie alopecia worden behandeld.  Draag dan je haar  zo veel mogelijk naar beneden of zorg voor een losser kapsel Je moet voorkomen dat je kapsel bloot komt te staan aan herhaalde spanning op hetzelfde gebied van de hoofdhuid.  Het kan even duren voor het haar terug gaat groeien, maar als je je haar zo voorzichtig mogelijk tijdens deze periode behandeld hoeft er geen blijvende schade te zijn. 

De laatste oplossing

Als er echter een significante haaruitval of littekens te zien is dan wordt het tijd om een medische professional te consulteren. Die kan dan eventueel een erkend middel zoals Minoxidil adviseren. Je moet dan wel geduld hebben want eventuele resultaten worden pas na 3 tot 6 maanden zichtbaar. In ernstige gevallen kan alleen nog een haartransplantatie uitkomst bieden. 

Bron: Farjo haarinstituut

Door:: Hans J. Diks