Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Uw haargroei en de 5 mythen bij haaruitval

rp_hansdiks-150x150111.jpgU zult waarschijnlijk wel eens hebben bemerkt dat uw haar op sommige delen van uw hoofd langzamer groeit als op andere plaatsen. Dat komt door de haargroeicyclus. Verder in het artikel gaan we ook nog even in op de mythen, de haaruitvalfabels die er zijn met betrekking tot haaruitval.

De groeisnelheid van uw haar

Ons haar groeit namelijk niet allemaal tegelijk. Haar valt uit, gaat in een rustfase en gaat weer groeien. Bij sommige dieren is die cyclus anders. Die haren vallen allemaal tegelijk uit (de rui) en gaan allemaal tegelijk weer groeien. Gelukkig is dat bij ons mensen niet zo want anders waren we allemaal tijdelijk kaal.

De 3 haarfasen Ons haar bevind zich in 1 van 3 fasen.

De anagene fase

De catagene fase

De telogene fase

cycle De anagene fase Dit is de groeifase die tussen de drie tot vijf jaar duurt. Soms zelfs tot zeven jaren. Dat verklaart dan ook waarom sommige vrouwen heel lang haar hebben en weer andere vrouwen nooit lang haar krijgen. Als je bijvoorbeeld een anagene fase hebt van zeven jaren en je haar groeit één centimeter per maand is je haar 7 x 12 centimeter en dus 84 centimeter. Als je een anagenefase hebt van drie jaar wordt je haar nooit langer als 3 x 12 centimeter is 36 centimeter. Als je haar dan ook nog langzaam groeit, dus niet die centimeter per maand, kan je “lang haar” wel vergeten. Bij een normale cyclus is 82 tot 92 % van het haar in deze fase.

De catagene fase Dit is de fase waarin het haar in de rustfase zit. Er worden geen nieuwe haren meer aangemaakt. Deze fase duurt een paar weken en ongeveer 1% van het haar verkeert in deze fase.

De telogene fase Ook hier worden geen nieuwe haren aangemaakt. Wel vallen er haren uit. Deze fase kan drie tot 4 maanden duren. Aan het einde van deze fase wordt weer nieuw haar aangemaakt. Zodra het nieuwe haar buiten de huid komt breekt de anagene fase weer aan.

De follikel unit Een woord dat je regelmatig tegenkomt bij haarproblemen. Een follikel unit bestaat uit 1, 2, of 3 (soms zelfs 4 of 5) haren die omgeven zijn door band van collageen. Dit is belangrijk bij haartransplantaties want zo,n follikel unit dient in zijn geheel te worden getransplanteerd.

Vijf mythen bij haaruitval

1. Slechte bloedcirculatie Haaruitval wordt niet veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie. Als het daar aan zou liggen zou haartransplantatie niet kunnen werken en we weten nu onderhand wel dat haartransplantatie wel werkt. Het hoofd is zelfs het meest doorbloede deel van het lichaam. Het gaat er om dat de haarfollikels voldoende voeding krijgen. Ik zag een keer op een congres een apparaat dat het mogelijk maakte om je op z,n kop te laten staan. De theorie was dat er daarmee meer bloedtoevoer naar het hoofd zou komen en aldus haaruitval bestreden. Onzin natuurlijk.

2. Erfelijke haaruitval komt alleen bij mannen voor Echt niet. Ook bij vrouwen komt het voor en zelfs steeds meer. Het patroon is alleen anders en vrouwen hebben meer mogelijkheden om hun haaruitval te camoufleren.

3. Als je het haar kort laat knippen wordt het dikker Ook al niet waar. Het kan wel dikker lijken omdat het haar aan de punten dunner wordt. Als het dan geknipt word lijkt het tijdelijk wat dikker omdat de dunnere punten eraf zijn.

4. Met minder sex meer haaruitval Gelukkig ook niet waar. Men denkt dan dat het mannelijk testosteron daar schuldig aan kan zijn. Het is echter het bijproduct van testosteron, DHT genaamd, dat invloed kan hebben op haaruitval. Studies hebben aangetoond dat seksuele gemeenschap geen invloed heeft op zowel haarverlies als haargroei.

5. Teveel haarbehandelingen veroorzaken haaruitval Haaruitval komt van binnen uit. Natuurlijk zijn er behandelingen die het haar dat zich op dat moment buiten de hoofdhuid bevind kunnen beschadigen. Zolang de haarfollikels echter niet beschadigd worden is de nieuwe haargroei even goed als voor die behandelingen. Gratis objectieve en onafhankelijke nieuwsbrief door Hans J.Diks over meer dan 40 haarproblemen op:

www.haarproblemen.nl

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.