Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Vetcellen en haaruitval

Volgens onderzoekers in de USA (Yale university) zijn vetcellen geïdentificeerd als de bron van chemicaliën die nodig zijn om haar te laten groeien.

De studie

Bij expirimenten op muizen werd vastgesteld dat haarstamcellen door vet werden gestimuleerd (Bron: Journal Cell). Door specifieke vetcellen te injecteren werd de haargroei bij muizen gestimuleerd die ervoor moeite hadden om haar te groeien.

De follikel

De onderzoekers vonden een viervoudige toename van “precursor” vetcellen in de huid rondom een haarfollikel zodra die begon te groeien. Ze bekeken muizen die dit soort specifieke vetcellen niet produceerden. Haar groeit normaal gesproken in een cyclus van meerdere fasen.

  • Groei
  • Uitval
  • Rust
  • Hergroei

Bij deze muizen waren de haren als het ware vastgezet in de rustfase.

De werkwijze

De onderzoekers injecteerden vetcellen van gezonde muizen in muizen met dat celdefect. Na twee weken begon het haar te groeien. Aangetoond werd dat precursor vetcellen een chemical,een groeichemical, stimuleerde, dat 100 maal meer was als de omliggende cellen. Door het injecteren van dat groeichemical in de huid van die muizen met een celdefect ging 86% van de aanwezige, maar eerder niet werkende follikels weer aan de slag.

Het resultaat

Aangetoond is dat precursor vetcellen een groeichemical produceren dat haargroei bevordert bij muizen. Het onderzoeksteam zal verder gaan in een studie of er nog meer chemicals zijn die hierbij betrokken zijn. Ook is nog niet aangetoond dat hetzelfde proces ook bij mensen plaats vind. Eerdere studies hebben aangetoond dat bij kaalheid evenveel vetcellen werden aangetroffen als bij huid met haar.

Wat nu?

Professor Valerie Horsley van de Yale universiteit zegt: “als we deze vetcellen in de huid kunnen laten communiceren met de cellen van de follikel die in de rustfase zijn kunnen we misschien ook bij mensen weer haar laten groeien”.

Probleempje?

De studie heeft ook aangetoond dat vetcellen nog andere functies hebben bij stamcellen zoals het formeren van een tumor of bij het helen van wonden.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.