Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Vraag aan Hans J.Diks. Is er een relatie tussen prostaatkanker en voortijdig haarverlies?

Vraag aan Hans J.Diks. Is er een relatie tussen

prostaatkanker en vroegtijdig haarverlies?

rp_DSC_1595-300x198111-150x150.jpg

  Haaruitval kan soms ook een symptoon zijn van een medische       ooraaak. Daarom is het van belang om bij voortijdige haaruitval als eerste de huisarts te raadplegen.

Een relatie

Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie kan bestaaan tussen vroegtijdig haarverlies en prostaatkanker later in het leven.  Volgens een studie die gepubliceerd is in “Annals of Oncology” is het mogelijk dat mannen die al haaruitval krijgen op twintigjarige leeftijd een grotere kans hebben op prostaatkanker als ze ouder zijn.  Franse wetenschappers hebben 388 prostaatkanker patiënten en 281 gezonde personen onderzocht. Zij vonden dat van die 388 patiënten, 37  patiënten al een vorm van haaruitval hadden op twintigjarige leeftijd, terwijl uit de groep van 281 gezonde personen er maar 14 wsaren die voortijdige haaruitval op twintigjarige leeftijd hadden ondervonden.

De gevolgtrekkingen 

Deze bevindingen ondersteunen de conclusie dat het risico op prostaatkanker verdubbeld bij die personen die al haaruitval hadden op de leeftijd van 20. Het is echter nog te vroeg om de relatie tussen vroegtijdige haaruitval en prostaatkanker als definitief bewezen te vinden. Daarvoor had de studie te weining deelnemers zodat je deze cijfers niet kan omslaan op de hele bevolking.  Daarvoor is verdere studie nodig met een grotere groep proefpersonen.

Vroegtijdige haaruitval

Alhoewel vroegtijdige haaruitval op twintigjarige leeftijd voorkomt kunnen er ook andere factoren in het spel zijn.  Ongeveer 25% van de mannen krijgen haaruitval als ze ongeveer 30 jaar zijn. Twee-derde mannen beginnen bij hun zestigste haren te verliezen.  Erfelijke haaruitval bijvoorbeeld kan net zo makkelijk op je twintigste als je veertigste (ik, Hans J.Diks) beginnen. Erfelijke haaruitval is momenteel nog niet te genezen. De enige permanente oplossing momenteel is haartransplantatie.

Gratis nieuwsbrief

Voor meer informatie over meer dan 40 haaarproblemen kan je een abonnement nemen op mijn onafhankelijke nieuwsbrief op www.haarproblemen.nl .

Gegroet, Hans J.Diks

Vragen: hans@haarproblemen.nl

 

 

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.