Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Vraag aan Hans J.Diks. Haaruitval bij babies? Is dat normaal?

Vraag aan Hans J.Diks. Haaruitval bij babies? Is dat normaal?

Hans J.Diks

Hans J.Diks

Maak je niet al te ongerust als er bij de pasgeborene haaruitval optreedt, speciaal niet gedurende de eerste zes maanden na de geboorte. Dit soort haarverlies heet “Telogeen Effluvium”. Dit komt door een plotselinge en drastische verandering in de hormoonhuishouding. Gelukkig is dit tijdelijk.  Ook de moeder kan er last van krijgen na de geboorte. Daar treedt ook een plostselinge verandering in de hormoonspiegel op.

Telogeen haarverlies bij volwassenen

De oorzaken van Telogeen haarverlies bij volwassenen waarbij geen geboorte in het spel is wordt veroorzaakt door een shock zoals een ziekte, interne psychologische stress, een plotseling gewichtsverlies of een tekort aan de benodigde voedingsstoffen. Zodra de oorzaak is weggenomen kan de haarcyclus weer normaal terugkomen.

De drie groeifasen In het eerste levensjaar zullen de meeste babies nieuw haar krijgen, verschillend met dat haar waarmee ze zijn geboren. De periode dat een baby wat kale plekken heeft kennen we als de rustfase. De haarfollikels zijn dan (deels) in ruste. In de daarop volgende fase gat het haar weer groeien. Dit nieuwe haar kan een volledig andere kleur en structuur hebben in vergelijking met het eerdere haar. Er is geen vaste tijd waarbij de rust-en groeifase begint en eindigt.  Soms is er helemaal geen kaalheid of kale plekken te zien. Dan vallen de rust en groeifase (deels) samen. In dat geval worden gelijktijdig de eerdere haren vervangen door de nieuwe haren. Dus als de groeifase begint na de rustfase kan er een korte tijd kaalheid en kale plekken ontstaan.

Gratis eerlijke en onafhankelijke nieuwsbrief
Neem een gratis abonnement op de maandelijke nieuwsbrief van Hans J.Diks.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.