Wat is trichotillomania

Trichotillomania is een aandoening waarbij men de neiging heeft om haren, zowel hoofdharen als wimpers als wenkbrauwen, of haren op andere delen van het lichaam, er uit te trekken. Soms doet men dat onbewust. Je kan het soms bij andere mensen zien tijdens het lezen. Zij draaien dan aan plukjes haar terwijl ze heel ingespannen bezig zijn. Als je een haar er uit trekt komt die haar gewoon weer terug. Het haarzakje fabriceert dan weer een volgende haar. Als je dat echter regelmatig doet denkt het haarzakje:”Je wilt mij blijkbaar niet. Dan hou ik op met herplaatsen”. Dan ontstaat er een kale plek die niet meer aangroeit.

Tractie Alopecia

Je ziet die kale plekken ook welbij kinderen die van die rasta staartjes hebben. Ma denkt dan dat als ze die straatjes flink aantrekt ze er voorlopig van af is.

Ook dat kan kale plekken geven maar dat heet dan tractie alopecia (constante spanning op de haren)

Wie krijgt trichotillomania?

Het kan iedereen overkomen maar bij jonge mensen en kinderen vanaf 11-13 jaar komt het bij jongens evenveel voor als bij meisjes. Bij volwassenen echter zijn de vrouwen in de meerderheid met 80-90 %. Ongeveer 3 % van de bevolking heeft er last van.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is nog onbekend. Net zoals bij een griepje zijn er vele manieren op het op te lopen.

Men vermoed dat er een erfelijke factor kan zijn alsook de emotionele gesteldheid en de daarmee gepaard gaande hormonen.

Hoe kom je er van af?

Het is niet mogelijk om te voorspellen wanneer de trichotillomania voorbij is. Zonder behandeling kan het een chronische aandoening blijken met pieken en dalen. Als trichotillomania zich op vroege leeftijd voordoet kan het haartrekken uit zichzelf stoppen en wegblijven. Een nuttige (Engelse) website op dit gebied is www.trich.org

MELDT JE AAN EN ONTVANG HET GRATIS E-BOEK “HOOFDZAKELIJK HAAR”

Gratis E-boek “Hoofdzakelijk Haar”

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en tips uit de haarwereld ?

Share This