Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Wanneer verloopt het patent op Propecia ® Finasteride

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de afloopdatum van het patent op het middel Propecia ® met als werkende stof Finasteride. De gebruikers willen graag weten wanneer er een generiek middel op de markt kan komen. Dat betekent dat na afloop van een patent andere geneesmiddelenfabrikanten het dan ook mogen (na) maken waardoor de prijs zal gaan dalen.

propecia

Drie patenten

Merck, de fabrikant van Propecia ® heeft drie patenten op het middel Propecia ®.

Patent 5.547.957. Gedeponeerd 20-08-1996.

Patent 5.571.817. Gedeponeerd 05-11-1996.

Patent 5.886.184. Gedeponeerd 23-03-1999. 

Handelsnamen

De handelsnamen die gebruikt worden voor de marketing van Finasteride zijn Propecia ® 1mg.(tegen haaruitval) en Proscar ®. 5mg (tegen een vergrote prostaat, het patent op dit middel is inmiddels verlopen) Die merknamen mogen dus niet door anderen gebruikt worden. Wel het werkzame middel Finasteride en daar kunnen andere geneesmiddelfabrikanten dan een eigen merk aan verbinden.

Het eerste generieke middel

Al op 02-01-2013 heeft Dr. Reddy’s Laboratories Ltd een licentie voor 180 dagen verkregen om exclusief, en tegen betaling aan Merck, een generieke Propecia op de markt te brengen met het gevolg is dat de prijs voor het generieke middel lager werd dan de originele Proscar ® maar niet zo heel veel. Als het patent definitief is vervallen mag ieder geneesmiddelenfabrikant het middel namaken zonder daarvoor te betalen. De prijs voor Finasteride 1mg. zal dan volgens de verwachting behoorlijk kunnen gaan dalen.  

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.