Je winkelwagen is momenteel leeg!

Wat is een dubbelblind onderzoek bij haaruitval research?
Het eerlijke en onafhankelijke verhaal
Ieder vak heeft zijn eigen vaktermen die voor anderen niet te begrijpen zijn. In de medische wereld hoor je een heleboel woorden waar we niet in thuis zijn. En dan hebben we het nog niet over allerlei Latijnse namen waarmee artsen indruk op ons willen maken.
Een veel gebruikte term bij de research voor haaruitval is : dubbelblind onderzoek met placebo. Maar wat betekent dat. Als je dat weet kan dat ook een besluit voor een bepaald preventiemiddel bij haaruitval beïnvloeden. Om het kaf van het koren te scheiden zogezegd.
Wat is een dubbelblind onderzoek met placebo?
Bij een dubbelblind onderzoek met placebo weten zowel de proefpersonen als de behandelaars niet wie het echte middel krijgt en wie het placebo (nep) middel. De proefpersonen zijn in 2 groepen verdeeld. Dat betekent 2 groepen die ieder geen idee hebben met betrekking tot het middel (medicijn) dat ze krijgen of de behandeling (medisch apparaat) die zij ondergaan. Waar in zo’n onderzoek naar gezocht wordt is of er een significant verschil is bij de resultaten tussen de 2 groepen. Er dient rekening te worden gehouden met het feit dat ook bij de placebo groep resultaten kunnen worden vastgesteld. Mind over Body?
Waarom moet zo’n studie dubbelblind zijn?
Dubbleblinde studies voorkomen voorkeuren, geven accurate cijfers en voorkomen “wishfull thinking”. Deelnemers aan een onderzoek kunnen hun gedrag veranderen en daardoor de studie negatief beïnvloeden als ze zouden weten in welke groep zij zitten. Deelnemers in de placebo groep zullen al snel geneigd zijn om hun medewerking te staken. Tegelijkertijd kan het voorkomen dat de behandelaars, als zij weten wie in welke groep zitten dit per ongeluk laten merken aan de individuele deelnemer.
Wie is de baas bij zo’n onderzoek?
Iedere dubbelblind studie wordt gecontroleerd door een zogenaamde”Review Board”. Dat is een panel met medische experts die de regels controleren, waaronder het recruteren van de deelnemers, de veiligheid van de deelnemers en de kwaliteit van de studie.
Kan iedereen aan zo’n onderzoek meedoen?
Niet altijd. Voor ieder onderzoek worden de toelatingseisen van tevoren vastgesteld. Er zijn criteria waaraan zij moeten voldoen en criteria die hun ongeschikt maken voor het onderzoek.
Kan worden vastgesteld na de studie of een medicijn of apparaat werkt?
Als de studie klaar is worden de gegevens van beide groepen statistisch bekeken en komen dan tot een P waarde van de analyses. De P waarde is een staistische waarde waarmee de researchers de belangrijkheid van de resultaten vaststellen. Deze statistische waarde helpt ook bij het elimineren van van zaken die buitengewoon zijn voor de groep. Dat kan bijvoorbeeld een extreem laag of extreem hoog resultaat zijn. Zo’n resultaat kan een nog niet bekende medische oorzaak hebben en telt dan niet mee met het resultaat van de groep.
De analyse is compleet, wat nu?
De analyse van beide groepen ondergaan nu een “peer reviewed” proces. Dat betekent dat onafhankelijke researchers de resultaten dan beoordelen. Als de “review group”tevreden is met de uitvoering en de analyse resultaten kan het onderzoek worden gepubliceerd.
Is het nog van belang wie in een “review group”zitten?
Dat is absoluut belangrijk. Er zijn medische bladen die tot de top behoren in hun vakgebied. Zij zullen publicaties alleen publiceren als de “peers” tot de top in hun vakgebied behoren. Het is dan een eer om in bepaalde bladen te mogen publiceren. Natuurlijk behoren niet alle blad tot de top bladen meer iedere onderzoeker probeert natuurlijk in een top blad te staan. Het is dus van belang niet alleen te worden gepublceerd maar ook waar.
Door: Hans J.Diks.
De consumentenman bij haarproblemen
Meer info over research bij haarproblemen? tp://www.haarproblemen.nl/category/research/
“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt” (Diksy)
Geef een antwoord