Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Wat is eigenlijk haarwortelvermeerdering. Is dat klonen?

Er zijn meerdere wegen die tot haarvermeerdering kunnen gaan leiden. Tot op heden echter is geen afdoende methode gevonden. De research naar haarwortelvermeerdering wordt wel steeds interessanter en succesvolle resultaten komen dichterbij. Wat zijn zoals de verschillende manieren?

  • Haarduplicatie. Omdat ons haar twee groeikernen heeft is geprobeerd om die twee groeikernen te splitsen. Een deel van de follikel wordt in het donorgebied achtergelaten en vormt weer een complete haar. Het tweede deel wordt getransplanteerd om op de nieuwe plaats ook weer een complete nieuwe haar te laten groeien. Op die manier worden dus twee haren verkregen. Het onderzoek hiernaar is tot op heden niet erg succesvol.

 

  • Haarvermeerdering. Het kweken van complete haren (in vitro) vanuit de cellen van gezonde en erfelijk onbelaste haarfollikels. Onderzoek is tot op heden niet succesvol.

 

 

 

  • Haarwortelvermeerdering. Ook hierbij worden cellen vermenigvuldigd maar nu worden alleen die cellen weer ingespoten. Het is de bedoeling dat die cellen nieuwe haren ontwikkelen. Er zijn echter nog wat problemen zoals de richting waarin het haar groeit. Daar is geen controle over. Het onderzoek hiernaar is wel het verst en heeft al miljoenen gekost.

 

  • Haar stamcel transplantatie (HST). Bij het verwijderen van de haarfollikels voor een haartransplantatie worden haarstamcellen achtergelaten die weer nieuwe haren moeten produceren. (Alhoewel dit al door een kliniek wordt toegepast is nog steeds niet medisch bewezen dat het werkt).

 

  • Autocloning. Hierbij worden haren voorzichtig uit de hoofdhuid verwijderd (geplukt) en in een speciaal poeder met de naam “Acell Matristem behandeld. Omdat deze research zeer veelbelovend is hebben we in de volgende artikeltjes een interview met Dr. Jerry Cooley en een dia presentatie over dit onderwerp.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van haargroei

Het lijkt wel of de research bij behandelingen en producten tegen haarverlies in een stroomversnelling komt de laatste jaren. Werden we eerst verrast met minoxidil, een middel om haaruitval te vertragen of te stoppen, daarna finasteride, dit maal een pilletje en als laatste Low Level Laser. Ik heb het hier dan over erkende medische producten en niet over haarlemmerolieproducten.

De laatste tijd hoor ik nog al veel over PRP therapie (Platelet Rich Plasma. In het Nederlands, bloedplaatjes rijk plasma).

Bij deze behandeling wordt het eigen bloed afgenomen en in een soort centrifuge gedaan waardoor er een scheiding ontstaat tussen de rode en witte bloedlichaampjes en de bloedplaatjes met plasma.

Er ontstaat dan een plasma met een verrijkt aantal bloedplaatjes. Al meer dan 20 jaar is bekend dat verrijkt bloedplasma genezend werkt bij wondgenezing. Nu is het dus ook ontdekt bij haarverlies en wel in 2 vormen:

  • Voor gebruik om haaruitval te voorkomen en het haar te verbeteren.

  • Voor gebruik bij een haartransplantatie om de overlevingskans van grafts te verbeteren en de genezing te bespoedigen wat ook weer een beter resultaat kan geven.

Een en ander is te zien op onderstaande video. Denk er wel aan dat dit een Amerikaanse arts is, gerespecteerd in het vak maar commerciëler dan onze artsen.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.