Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Welke erkende medicijnen worden gebruikt bij kaalheid?

Welke erkende medicijnen worden gebruikt bij kaalheid?

Finasteride (man)

Dihydrotestosteron (DHT) is een hormoon dat door het lichaam wordt gemaakt uit testosteron en de haarzakjes remt bij het aanmaken van haren. De kaalheid die hierdoor kan ontstaan, wordt wel alopecia androgenetica genoemd. Finasteride remt de werking van DHT, waardoor het haar weer kan gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt. Finasteride wordt gebruikt in tabletten.

Minoxidil (man en vrouw)

Minoxidil lotion bevordert de haargroei bij ongeveer een derde van de mensen. Hoe het precies werkt is niet bekend. De lotion moet twee keer per dag op de droge hoofdhuid en haren worden aangebracht.

Cyproteron, eventueel in combinatie met ethinylestradiol (vrouw)

Cyproteronacetaat heeft een anti-androgene werking. Dat wil zeggen dat het de werking van mannelijke geslachtshormonen tegen gaat. Hierdoor kan het haar weer gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt.

Een andere optie is een pil met oestrogeenhormonen, zoals cyproteronacetaat in combinatie met ethinylestradiol. Deze pil stimuleert de haargroei en werkt ook als anticonceptiepil.

Bijnierschorshormoon-injecties (man en vrouw)

Bijnierschorshormonen worden soms gebruikt bij alopecia areata. Voorbeelden hiervan zijn methylprednisolon en triamcinolonacetonide.

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.