Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Preventie haaruitval met Platelet Rich Plasma (PRP)

Preventie haaruitval met Platelet Rich plasma (PRP)

De toepassing van bloedplaatjes voor haarherstel is soms moeilijk te begrijpen in de context van de vele beschikbare haarherstelproducten. 
Werkwijze

PRP-behandelingen omvatten het verzamelen van een kleine hoeveelheid van eigen bloed en het ronddraaien in een centrifuge om de bloedplaatjes van de rode bloedcellen te scheiden. De verzamelde bloedplaatjes worden vervolgens geïnjecteerd in een gebied met dunner wordend haar op de hoofdhuid. Deze behandelingen kunnen vervolgens bij veel mensen het behouden van het nog aanwezige haar stimuleren.

Geen haarherstel, wel haarbehoud

Een veel gebruikte benaming is “haargroeimiddel” maar er vind geen hergroei plaats van eenmaal uitgevallen haren  Wel kan de behandeling voorkomen dat er verdere  haaruitval kan plaatsvinden. Voor velen is dit al voldoende resultaat. Ook na een haartransplantatie kan PRP-vervolgbehandelingen voorkomen. Denk er wel aan dat het geen eenmalig kuurtje is. De behandeling zal regelmatig herhaald moeten worden.

De werking van PRP

De behandeling wordt toepasselijk Platelet Rich Plasma-therapie genoemd omdat het bloedplasma is dat rijk is aan bloedplaatjes. Laten we nu eens kijken hoe ze werken. Een studie uit juni 2018 in de Journal of cosmetic dermatology rapporteerde deze bevindingen over PRP voor haarverlies en hoe het werkte. “De klinische toepassing van bloedplaatjesrijk plasma (PRP) is gebaseerd op de toename van de concentratie van groeifactoren die vrijkomen uit (de) alfa-granule (simpelweg de container in het bloed die groeifactoren bevat) van de geconcentreerde bloedplaatjes en bij de afscheiding van eiwitten die kunnen profiteren van het genezingsproces op cellulair niveau.

Weer een behandeling er bij

Waarom nog een haaruitvalbehandeling als er zoveel zijn om uit te kiezen?  Ondanks de beschikbare therapeutische opties, is de zoektocht naar een nieuwe, effectievere behandeling voor haarherstel constant. Bloedplaatjesrijk plasma zou die effectievere behandeling kunnen zijn.​​ De groeifactoren in PRP van bloedplaatjes binden zich in het uitstulpingsgebied van de haarzakjes, waardoor verdere haaruitval kan worden voorkomen. 


Vragen?    hans@haarproblemen.nl

Gegroet, Hans J. Diks, onafhankelijk expert haarproblemen (Lid NVJ)

“En bovendien ben ik van mening dat je alleen recht hebt op succes als je waarde toevoegt” (Hans J. Diks)Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.