Artikelen over haaruitval

Wat is haaruitval?

Haaruitval is het proces van versneld haar verliezen. Gemiddeld verliezen we zo’n 50 tot 120 haren per dag, maar wanneer sprake is van haaruitval, dan kunnen deze aantallen hoger liggen. Kom je geregeld (veel) haren tegen rondom je doucheputje, op de grond, bank of je kleding? Dat hoeft niet direct te duiden op haaruitval, maar kan wel een signaal zijn. Concreet spreken we van haaruitval wanneer je over een langere periode meer dan gemiddeld 100 haren per dag verliest. Je verliest meer haren dan dat er haar terug groeit, waardoor je op termijn een zichtbaar minder volle haardos hebt. Vervelend, en lang niet altijd te voorkomen.

Oorzaken van haaruitval

Vraag jij je af hoe het komt dat je te maken krijgt met haaruitval? Er liggen diverse oorzaken ten grondslag aan het uitvallen van haar. Zodra haaruitval eenmaal is begonnen, is het een kwestie van camoufleren en zorgen dat de haaruitval niet erger wordt, dan wel wordt beperkt. Men gaat ook direct op zoek naar de oorzaken van haaruitval. Waar moet je dan aan denken?

Erfelijke haaruitval – Alopecia Androgenetica

Alopecia Androgenetica is de genetische bepaling dan men krijgt te maken met haaruitval. Hoewel circa 70% van de mannen en een gedeelte van de vrouwen vroeg of laat te maken krijgt met haaruitval, begint dit bij sommige mensen eerder en gaat tegelijk ook sneller. Het DHT hormoon speelt een grote rol. Dit is een mannelijk hormoon dat beschikt over het 5-alpha-reductase enzym. DHT kan zich gaan binden aan de androgene receptoren, waardoor de groeifase van het haar kleiner wordt. Dit zorgt er op haar beurt voor dat haarwortelzakjes afsterven, waardoor kale plekken ontstaan. Op deze plekken kan tegelijk geen natuurlijk haar meer terug groeien.

Tekort aan ijzers in voeding

Een tekort aan ijzer binnen ons voedingspatroon heeft een direct effect op het lichaam. Wist je echter dat een tekort aan ijzers ook invloed heeft op haargroei? Naast een bleke huid en slechte adem heb je te maken met een vitaminetekort en haaruitval. Omstandigheden die je zoveel mogelijk wilt voorkomen. Zorg dus voor ijzer in je voeding. IJzer vind je bijvoorbeeld in noten, gevogelte, vlees, vis, volkoren producten en peulvruchten.

Stress en ziekten

Ook stress en ziekten kunnen het proces van haaruitval versnellen. Dit heeft te maken met het stresshormoon cortisol. Dat stress een verregaand effect heeft op ons lichaam en gevoel, dat was al bekend. Een hoge concentratie van het stresshormoon cortisol in ons lichaam kan ook een effect hebben op haarzakjes. Het kan de aangroei van haarfollikels (haarzakjes) verstoren en haaruitval stimuleren. Ook medische aspecten hebben invloed op haaruitval. Denk aan een schildklierziekte of een bevalling.

Hormonen

Tot slot zorgen hormonen bij vrouwen ervoor dat sprake kan zijn van haaruitval. Haaruitval heeft bij vrouwen überhaupt vaker met de hormonen te maken, dan direct met de leeftijd, hetgeen bij mannen vaker het geval is. Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang te maken met de uitval van haar. Dit heeft te maken met een afnemende oestrogeenspiegel. Haarzakjes krimpen vervolgens als gevolg van toenemend testosteron, waardoor haar versneld zal uitvallen.

Haaruitval bestrijden met goede haarverzorging

Naast een gezond en gebalanceerd voedingspatroon kan ook goede haarverzorging ervoor zorgen dat je minder snel last krijgt van uitvallende haren. Goede haarverzorging betekent onder meer goed je haar wassen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de haarverzorgingsproducten die zij nu gebruiken vaak het haar niet versterken of vitaal maken. Gezonde haarverzorgingsproducten koop je vaak niet in de supermarkt, maar bij echte speciaalzaken. Ontdek alles over haarverzorging.

De gevolgen van uitgevallen haar

Voor veel mensen vormt kaalheid een schrikbeeld. Het verliezen van ons haar behoort niet tot het algemene schoonheidsideaal, maar is desondanks heel normaal. Heb je het idee dat je te maken krijgt met haaruitval en wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact op met Haarproblemen. We informeren je graag over de aanvullende mogelijkheden.