Haartransplantatie. Het haarplan in 11 stappen bij beginnende haaruitval

 

Haartransplantatie

Haartransplantatie

Haartransplantatie. Het haarplan bij beginnende haaruitval

Heb je een beginnende, erfelijke haaruitval en wil je daar wat aangaan doen? Dan kan je hier een stappenplan aantreffen zodat je goed voorbereid bent als je tot behandeling wilt overgaan.

  • Stap 1. De diagnose. Bij mannen heeft meer dan 95% van de haaruitval een erfelijke oorzaak. Bij vrouwen komt dat ook voor, maar veel minder. Haaruitval bij vrouwen kan door meerdere andere oorzaken komen. Bij mannen is er sprake van een patroon en daaraan kan je zien of jouw haaruitval erfelijk is. Voor vrouwen adviseer ik eerst een consult met een dermatoloog (huidarts) omdat daar meerdere oorzaken kunnen zijn.
  • Stap 2. Er zijn meerdere medisch-erkende behandelingen om de haaruitval te vertragen of te stoppen. Als je al tevreden bent met wat je hebt, als je dus alleen wilt dat de haaruitval niet verder gaat kan dit een oplossing bieden. Denk er wel aan dat die behandelingen, maar bij ongeveer 25% van de gevallen werkzaam zijn en dus het gewenste resultaat geven. Denk er ook aan dat deze behandelingen doorlopend gebruikt moeten worden en dus geen kuurtje waar je na korte tijd vanaf bent. De medisch-erkende  behandelingen die nu beschikbaar zijn:
    • Receptvrije lotion die 2 × daags moet worden aangebracht. Voor mannen in de 5% sterkte en voor vrouwen in de 2% sterkte Meer info:   https://www.haarproblemen.nl/?s=Minoxidil
    • Een dagelijkse pil met hormonale werking. Alleen op recept verkrijgbaar. Alleen geschikt voor mannen. Voor vrouwen pas na overleg met een arts. https://www.haarproblemen.nl/?s=Finasteride
    • Platelet Rich Plasma (PRP). Na bloedafname worden de groeifactoren in het bloed in een centrifuge gescheiden en met injecties in de hoofdhuid gespoten. Voor zowel mannen als vrouwen. Moet regelmatig herhaald worden. https://www.haarproblemen.nl/?s=Platelet
    • Low Level Laser (LLL) Voor deze behandeling zijn tegenwoordig thuis- apparaten beschikbaar. Aanbevolen behandelduur, 2 × per week en doorlopend blijven gebruiken. Voor zowel mannen als vrouwen. Bijkomend voordeel. In vel gevallen wordt de individuele haren wat dikker in diameter. https://www.haarproblemen.nl/?s=Low+Level+Laser
  •  Stap 3. Bovenstaande behandelingen kunnen er alleen voor zorgen dat de haaruitval niet verder gaat. Wil je echter haar aanvullen op de plaatsen waar de haaruitval heeft toegeslagen dan blijft er alleen nog een haartransplantatie over. Dat haar komt uit het achterhoofd, het deel dat erfelijk onbelast is en dat haar valt dus nooit meer, ook niet op het bovenhoofd, uit.
  •  Stap 4. Dan komt het huiswerk. Een haartransplantatie is niet goedkoop dus moet je zorgen dat je de juiste beslissing neemt. Een haartransplantatie is ook voor de rest van je leven, ook als die tegenvalt. Huiswerk doe je door. Laat je voorlichten door zoveel mogelijk onafhankelijke publicaties over haartransplantatie. Op mijn website kan je honderden publicaties aantreffen.https://www.haarproblemen.nl/?s=Haartransplantatie Vraag eens om je heen. Wellicht zijn er mensen in je vriendenkring of familie die een haartransplantatie hebben ondergaan. Er zijn ook forums op het internet maar daarbij moet je oppassen. Iedereen kan dat van alles op zetten. Iets goeds, maar ook iets wat in hun ogen slecht is. Is dus niet onafhankelijk.
  • Stap 5. Je hebt je huiswerk gedaan en je hebt besloten om een haartransplantatie te doen. Dan komt nu het moeilijkste deel van je zoektocht. Hoe vind je nu de juiste kliniek? Voordat je een behandeling afspreekt is er eerst een consult. Van belang is of je een consult hebt met een consulent of de behandelend arts. Het is belangrijk dat de bevindingen van een eventuele consulent overeenkomen met die van de behandelend arts. Dat moet je dus eerst vaststellen voordat je een behandelafspraak maakt. Door je huiswerk weet je al veel maar tijdens zo’n consult moet je toch nog meer vragen stellen. Om te weten wat je moet vragen bij zo’n consult heb ik een lijst gemaakt met 28 mogelijke vragen. https://www.haarproblemen.nl/?s=Vragen. Heb je zelf nog andere vragen schrijf die dan op. Want op de dag van het consult kan je ze zijn vergeten.
  • Stap 6.  Je hebt meerdere klinieken bezocht en je hebt je keus gemaakt. De klinieken die jouw vragen niet bevredigend hebben beantwoord zijn afgevallen en je hebt een gesprek gehad met de arts die jou gaat behandelen. De datum van de behandeling is afgesproken.
  • Stap 7. De dag van de behandeling. Uiteraard ben je de avond voor de behandeling bijtijds naar bed gegaan en heb je je onthouden van alcoholische drankjes. Op de behandeldag zelf drink hij natuurlijk geen alcohol en rook je niet, als je daar nog niet mee gestopt bent. Zowel alcohol als tabak kunnen het genezingsproces beïnvloeden. Door je gedane huiswerk en het consult vooraf, weet je precies wat er gaat gebeuren en maak je je geen zorgen, toch?
  • Stap 8. De volgende dag. De nazorginstructies zijn je duidelijk uitgelegd en die volg je natuurlijk op de voet. Ook drink je een paar weken geen alcohol en rook je natuurlijk ook niet. Alles voor een perfect herstel. Trouwens, een prima aanleiding om helemaal te stoppen met roken.
  • Stap 9.  Alles is goed genezen. De eerste weken na de behandeling had je wat moeite met slapen maar dat is nu ook voorbij. En dan iedere dag even kijken of er al wat groeit. Geduld. Dat zie je pas na ongeveer 3 maanden.
  • Stap 10.  Het maximale resultaat van een haartransplantatie is na ongeveer 12 maanden bereikt.
  • Stap 11. Door je huiswerk wist je al dat het oorspronkelijke haar dat er nog stond tijdens de haartransplantatie, niet gestopt is door die haartransplantatie. Het haar dat er bij is gekomen door die haartransplantatie valt nooit meer uit, tenminste niet meer door erfelijke oorzaken. (wel zijn er andere medische behandelingen en geneesmiddelen die haaruitval kunnen veroorzaken, maar daar gaan we hier niet van uit.) De mate van haaruitval is ook erfelijk bepaald dus verdere haaruitval van het oorspronkelijke haar blijft mogelijk. Maar als je tevreden bent over de kliniek waar je bent behandeld is een eventuele keuze voor een vervolgbehandeling niet moeilijk. Wil je echter toch nog even rondkijken bij andere klinieken dan kan je weer beginnen bij stap 1.

Vragen?    hans@haarproblemen.nl

Gegroet, Hans J. Diks, onafhankelijk expert haarproblemen

“En bovendien ben ik van mening dat je alleen recht hebt op succes als je waarde toevoegt” (Hans J. Diks)

#HansJDiks

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.