Haaruitval. 18 mythen en feiten

Haaruitval. 18 mythen en feiten

Er gaan nogal wat verhalen rond over de oorzaken van haaruitval. Meestal zijn ze anekdotisch zoals: “Bij de vriendin van mijn vrouw en daar weer de dochter van lag in de morgen ineens al het haar naast haar hoofdkussen”. En zo kun je nog veel meer verhalen horen. Hieronder kun je er enkele aantreffen. Niet dat ze dat allemaal zijn maar alleen de meest voorkomende.

  1. Mythe. Door haarroos krijg je haaruitval.

Feit.  Het is wetenschappelijk bewezen dat haarroos en haaruitval niets met elkaar hebben te maken. Met haarroos kun je wel last hebben van een droge huid en jeuk op de hoofdhuid.

  1. Mythe. Regelmatig het haar knippen bevordert de haargroei.

Feit.  Haargroei komt van binnenuit. Je kunt aan de buitenkant niets doen om de haargroei te bevorderen. Je kunt wel het haar beschadigen door een verkeerde haarbehandeling. Als je het beschadigde haar er dan weer uit knipt, is het nieuwe, nog te groeien haar, weer van dezelfde kwaliteit als voor die verkeerde behandeling.

  1. Mythe. Door massage van de hoofdhuid kun je de haargroei bevorderen en haaruitval bestrijden.

Feit. Massage heeft geen effect op de haargroei. Je kunt er zelfs door de wrijving meer haaruitval van krijgen.

  1. Mythe. Haaruitval komt alleen maar op oudere leeftijd voor.

Feit. Haaruitval kan op iedere leeftijd voorkomen. Zelfs bij kinderen. Zo zijn er verschillende haarziekten, die haaruitval kunnen veroorzaken. Ook kan haaruitval de oorzaak zijn bij bepaald medicijngebruik.

  1. Mythe. Haarverzorgingsproducten kunnen tot haaruitval lijden.

Feit. De dagelijkse haarverzorgingsproducten, zoals shampoo, gel en haarlak geven geen haaruitval. Wat wel het haar kan beschadigen zijn chemische producten zoals bijvoorbeeld haarverf. Te hete krultangen zijn ook niet bevorderlijk voor een gezonde haargroei, maar beschadigen alleen maar het haar buiten de huid.

  1. Mythe. Haaruitval wordt geërfd van of de vader of de moeder.

Feit. Bij haaruitval hebben we te maken met ongeveer 200 genen. Die genen komen van beide kanten van de familie. Dus kan haaruitval zowel van de vader als de moeder worden geërfd. Het is zelfs mogelijk dat de haaruitval een generatie overslaat.

  1. Mythe. Haaruitval wordt veroorzaakt door een hoofddeksel.

Feit. Haargroei komt van binnenuit. Dus een hoofddeksel is daar niet schuldig aan. Ik herinner mij nog van vroeger dat veel militairen de pet aanwezen als oorzaak van hun haaruitval. De echte reden was echter dat ze in de diensttijd volwassen werden en als ze pech hadden dan te maken kregen met een erfelijke haaruitval veroorzaakt door hormonen. Die pet of helm had daar niets mee te maken.

  1. Mythe. Als je de eerste grijze haren eruit trekt krijg je meer grijze haren terug.

Feit. Melatonine in de haren geven het haar de kleur. Als de melatonine bij het ouder worden, verdwijnt worden die haren grijs of wit. Het aan het haar trekken heeft daar dus niets mee te maken.

  1. Mythe. Te weinig doorbloeding in de hoofdhuid geeft haaruitval.

Feit. De hoofdhuid behoort tot het meest doorbloedde deel van het lichaam. Op je hoofd staan heeft dus geen zin.

  1. Mythe. Te veel je haar wassen geeft haaruitval.

 Feit. Dat is geen oorzaak van haaruitval. De verklaring is als volgt. Iedere dag    verlies je een aantal haren. Met het wassen komen die eruit. Als je nu het haar minder wast levert dat geen minder haaruitval op. Loszittende haren komen er dan tegelijk uit.

  1. Mythe. Lichaamsoefeningen veroorzaken haaruitval.

Feit. Het is juist het tegengestelde. Lichaamsoefeningen zorgen ook voor een gezonde haardos.

  1. Mythe. De manier van slapen kan haaruitval geven.

 Feit.  Er zijn mensen die denken dat de positie waarin je slaapt haaruitval kan veroorzaken. Wees gerust. Het is niet waar.

  1. Mythe. Het aantal haren op het hoofd kan worden vermeerderd.

Feit. Vergeet het maar. Zelfs met een haartransplantatie lukt dit niet. Bij een haartransplantatie worden de haren beter en eerlijker verdeeld. Er komen geen haren bij. We worden geboren met een aantal haren, iets wat erfelijk is bepaald. Dat aantal kan niet worden vermeerderd met een pil of lotion.

  1. Mythe. Als ik mijn haar niet laat knippen blijft het groeien.

Feit. Was dat maar waar. Haar stopt op een gegeven moment met groeien. Dat heeft te maken met de haargroeicyclus. Het haar, ook als je gezond groeiend haar hebt, valt ook uit, gaat dan in een rustfase voordat het weer gaat groeien.

  • De groeifase (anagene fase) duurt 12 tot 60 maanden.
  • De uitvalfase (catogene fase) duurt 2-3 weken.
  • De rustfase (telogene fase) duurt 3-4 maanden.

Nu even meerekenen. Het haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. Laten we ervan uitgaan dat jouw haar een groeifase heeft van 18 maanden. Dan wordt jouw haar dus maximaal 18 cm lang voordat het weer in de uitvalfase belandt. Maar als jouw haargroeifase 60 maanden duurt, iets wat in uitzonderlijke gevallen voorkomt, dan kan jouw haar dus 60 cm lang worden.

15. Mythe. Kale mannen hebben meer testosteron

 Feit.  Het mannelijke patroon bij haaruitval is de meest voorkomende oorzaak        van haaruitval. Het wordt veroorzaakt door DHT – een bijproduct van testosteron – Door de binding aan receptoren in de haarzakjes worden ze zwakker voordat ze uiteindelijk sterven. Hoewel de niveaus van DHT in het lichaam meestal verhoogd zijn tijdens de fasen van haaruitval, kan het bij mannen met zowel hoog als laag testosteronniveau voorkomen. Het hangt meer af van hoe gevoelig de haarfollikels zijn voor de hormonen.

  1. Mythe. Haarverlies behandelingen werken niet

Feit. Er is een breed scala aan effectieve chirurgische en niet-chirurgische behandelingen beschikbaar, van erkende medicatie die haaruitval kan stoppen tot haartransplantatie die de haren opnieuw, maar nu eerlijker, verdelen over de hoofdhuid. Het verloren haar terugbrengen is echter niet mogelijk.

  1. Mythe. Eenmaal uitgevallen haar kan nooit meer teruggroeien.

Feit. Dat klopt niet helemaal.

  • Haaruitval veroorzaakt door het natuurlijke haaruitvallen in de haargroeicyclus (zie Mythe 14) groeit weer terug.
  • Haaruitval in de beginfase door een erfelijke oorzaak verloopt in twee fasen. In de eerste fase komt een uitgevallen haar wel terug, maar is dunner en krulliger. Dat heet dan vellushaar. In die fase kunnen erkende haargroeimiddelen nog van nut zijn. Vellushaar is te herkennen aan het feit dat de individuele haren dunner en krulliger zijn. Ze hebben ook een lichtere kleur en stoppen al snel met groeien. Als zo’n haar uitvalt, komt er niets meer voor terug en is de tweede fase begonnen.
  1. Mythe. Als haaruitval eenmaal begint gaat het door tot het de eindfase, het kransje.

Feit. Bij een erfelijke haaruitval is het toekomstige patroon genetisch bepaald. Is dat patroon behaald dan stabiliseert de haaruitval zich. Ikzelf bijvoorbeeld ben alleen maar aan de voorkant en de kruin haar verloren. De voorkant is met 2 haartransplantaties behandeld. De kruin vind ik nu, op latere leeftijd, niet meer zo belangrijk.


Vragen?    hans@haarproblemen.nl

Gegroet, Hans J. Diks, onafhankelijk expert haarproblemen

“En bovendien ben ik van mening dat je alleen recht hebt op succes als je waarde toevoegt” (Hans J. Diks)

#HansJDiks

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.