De belangrijkste stap in de aanpak van haaruitval door een arts (dermatoloog) moet altijd bestaan uit het verkrijgen van een nauwkeurige geschiedenis van de patiënt. Die geschiedenis bestaat uit:

  • familiegeschiedenis van haaruitval
  • andere medische problemen vroeger en nu
  • medicijngebruik vroeger en nu

Zonder een sterke familiegeschiedenis van haarverlies bij vrouwen is het minder waarschijnlijk dat een vrouw lijdt aan het typische vrouwelijke model haarverlies. Er zijn verschillende medicijnen waarvan bekend is dat ze effect hebben op haarverlies bij mannen en vrouwen. Haaruitval als bijwerking van een medicijn kan een van de oorzaken zijn. Wel is het zo dat erfelijke haaruitval, iets wat eerder was voorbehouden voor mannen, nu ook bij vrouwen meer voorkomt. Zou de pil daar wat mee te maken kunnen hebben? (hormonen).

Stap 2: Onderzoek (macro- en microscopisch evaluatie)

Een haar specialist moet de hoofdhuid van de patiënt bestuderen en zoeken naar een afwijkend patroon. Een vrouw met een terugwijkende haarlijn of belangrijk dunner aan de voorzijde, maar wel met normaal haar op de boven- en achterkant, kan als oorzaak hetzelfde hebben als kaalheid bij mannen, zoals verhoogde testosteron en DHT-niveau. Dihydrotestosteron is de belangrijkste oorzaak van een erfelijke haaruitval.

Microscopisch onderzoek van de hoofdhuid en het haar (miniaturisatie studie) moet altijd een belangrijk onderdeel zijn van elke haaruitval evaluatie.

Het is bekend dat de diameter van het haar minder kan worden alvorens uit te vallen. Dit kan niet verklaard worden door de natuurlijke groeifasen die het haar doormaken. De volgende fase van haarverlies bij vrouwen is het in kaart brengen van hoofdhaar miniaturisatie met een microscoop. Miniaturisatie studie moet ook worden gebruikt om het toekomstige patroon van haaruitval te voorspellen.

Stap 3: Laboratoriumwerk

Veel vrouwen hebben een laboratorium nodig om andere medische aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken uit te sluiten. Het uitvoeren van laboratoriumwerk is vaak nodig bij vrouwen met een a-typische haaruitval zonder een familiegeschiedenis haaruitval.

Bij laboratoriumwerk voor haarverlies bij vrouwen kunnen een aantal eenvoudige tests worden uitgevoerd, zoals een CBC en eventueel meer specifieke testen zoals ijzertekort, hormonale controle, evaluaties voor totale en vrije testosteron, DHEA-sulfaat, prolactine, T3, T4, TSH en prolactine. Meer tests voor reumatologische aandoeningen kunnen eventueel ook nodig zijn.

Stap 4: juiste diagnose

Haaruitval bij vrouwen is direct gerelateerd aan de juiste diagnose van de oorzaak van de haaruitval. Als we een juiste diagnose hebben vastgesteld kan met behandeling van die medische aandoening meestal het haaruitvalprobleem  ook zijn opgelost. In de gevallen dat we geen andere medische oorzaak voor haarverlies bij vrouwen kunnen ontdekken wordt die haaruitval het beste behandeld als een “female pattern hairloss”.

Stap 5: specifieke behandeling

vrouwelijke-haaruitval
1. Minoxidil 2%.
Kan zonder recept in de apotheek worden gekocht. Er is ook Minoxidil 5% maar daar is een recept voor nodig. Minoxidil 5% kan als bijwerking vermeerderde haargroei in het gezicht geven. Minoxidil is goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten. Er zijn een aantal behandelingen die geschikt zijn voor vrouwen met een “female pattern hairloss”.

2. Low Level laser (LLL) is onder de merknaam “HairMax Lasercomb” een behandeling door de FDA in de USA is erkend en nu ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar.

3. Haartransplantatie. Voor vrouwen ook mogelijk. Er moet wel gelet worden op het verwachtingspatroon bij vrouwen. Dat ligt meestal hoger als bij mannen. Kale mannen kunnen met wat haar zeer tevreden zijn. Bij vrouwen staat er meestal nog dun haar dat alleen maar dikker kan worden met een haartransplantatie. Zo dik als vroeger kan het nooit meer worden.

HANDIGE LINKS NAAR HANS J. DIKS